Curatare laptop de praf

curatare laptop de praf tulcea

Cand trebuie curatat laptopul de praf.

Cand nu a fost curatat de cel putin 8 luni

 • Curatarea laptop-ului de praf este precum schimbul de ulei la masina, il schimbi periodic pentru ca sa nu se strice motorul. Un aspect foarte important in procesul de curatare a laptop-ului este inlocuirea pastei termo-conductoare de la CPU si GPU.

Cand se invarte ventilatorul la turatie maxima fara oprire

 • Ventilatorul porneste in turatie maxima atunci cand temperatura procesorului sau a cipului video incepe sa creasca. Daca ventilatorul lucreaza in turatie maxima mai mult timp decat o facea inainte, inseamna ca racirea nu se mai poate face la fel de eficient astfel incat temperatura cipurilor sa scada iar odata cu aceasta si rotatile ventilatorului.

Cand laptopul se inchide aleatoriu in timpul functionarii

 • Daca laptop-ul se inchide dupa cateva minute de utilizare din cauza supraincalzirii, inseamna ca sistemul de racire (ventilatorul si radiatorul) nu mai poate raci suficient cipul video sau procesorul. Faptul ca se inchide este un sistem de protectie cand se ajunge la o temperatura critica, altfel cipul video ori procesorul s-ar putea arde. Principalele cauze pentru care sistemul de racire nu mai poate mentine o temperatura optima de functionare sunt praful si pasta termo-conductoare uscata.

Dupa ce a iesit din garantie

 • Este valabil pentru laptop-urile oarecum noi (cel mult 2 ani). Laptop-urile sunt concepute din ce in ce mai slab pe partea de racire iar dupa 2 ani de utilizare, in acesta s-a acumulat suficient praf iar pasta termo-conductoare de pe procesor si placa video s-a uscat.

Laptopul este folosit intens la jocuri

 • Observati ca atunci cand rulati un joc, laptopul se supraincalzeste mai tare decat in mod normal iar ventilatorul de racire se invarte aproape incontinuu. Asta inseamna ca cipul video si procesorul sunt suprasolicitate iar o racire ineficienta in timp, va permite cresterea temperaturii din ce in ce mai mult, astfel se poate ajunge la defectiuni ale cipurilor cele mai importante de pe placa de baza (northbridge, southbridge, cip video)

 • La Service  curatarea se face in felul urmator:

  1. Demontarea completa a laptop-ului ;

  2. Curatarea ventilatorului si a radiatorului ;

  3. Curatarea de praf a placii de baza si a componentelor din interiorul laptop-ului ;

  4. Inlocuirea pastei termoconductoare ;

  5. Inlocuirea thermalpad-urilor pentru compensarea lufturilor dintre waterblock-uri/radiatoare si componentele de racite ;

  6. Curatarea tastaturii si a carcasei laptop-ului ;